Als het gesprek niet meer lukt

Soms vraagt het meer inspanning om weer met elkaar in gesprek te komen. De emoties zijn te hoog opgelopen of je voelt je te onveilig. Je durft niet meer te zeggen wat je denkt, omdat alles tegen je gebruikt lijkt te worden.
Wat kan mijn begeleiding voor je betekenen?

Meer weten

Leg je vraag digitaal voor en weet of dit jouw volgende stap is!

Vraag over Mediation?

Je bent zo boos dat je niet meer in gesprek kunt!

Coaching kan je in deze situaties helpen om de barrières te slechten, je gevoelens te uiten en weer constructief in gesprek te komen.

Zodoende ben je in staat zelf je conflict op te lossen, samen met de persoon waarmee je het conflict hebt. Als onafhankelijke bemiddelaar help ik je de communicatie weer op gang te brengen,  kan de gesprekken begeleiden en het proces bewaken. Zo help ik jullie bij het vinden van een oplossing voor het conflict.

Of deze begeleiding geschikt is voor het conflict dat je hebt, hangt af van hoe jullie tegen het conflict aankijken. Het is in ieder geval belangrijk dat je het conflict echt op wilt lossen, ondanks de problemen of moeizame communicatie met de ander.

Deze bemiddeling is uitermate geschikt in het geval dat je de oplossing in eigen hand wilt houden.
Jij wilt of moet de relatie met de andere partij behouden (of goed afsluiten), bijvoorbeeld omdat je blijft samenwerken. Het is nodig dat je allebei bereid bent om met de ander te praten en samen een oplossing te vinden. Er zijn problemen in de communicatie met de ander, maar je wilt het conflict wel graag opgelost hebben.

Het proces start altijd met het maken van een overeenkomst over de manier van werken. Daarmee zijn de afspraken gelijk helder vastgelegd en ontstaat een goede basis om er samen uit te komen. Ook achteraf worden afspraken schriftelijk vastgelegd op een passende manier in jullie situatie.

De voordelen van deze aanpak zijn:

 

  • Het proces verloopt sneller dan een juridische procedure en is vaak goedkoper.
  • Omdat je samen een oplossing zoekt en kiest, zal deze beter bij je passen.
  • Mijn begeleiding heeft een informeel karakter. Tijdens de gesprekken komt ieder gelijk aan bod en je hebt allebei inspraak. Ik neem als begeleider geen standpunt in in het conflict en zal alleen het gespreksproces begeleiden.
  • Inzet is om te denken in oplossingen. We kijken naar de toekomst, alleen dat wat nodig is uit het verleden om oplossingen te realiseren komt ter sprake.

 

Wanneer werkt het niet of minder goed?

 

  • Eén van de partijen wil absoluut geen mediation.
  • Er is geen volmacht om bepaalde beslissingen te nemen.
  • Het conflict is al zo hoog opgelopen dat het niet meer mogelijk is om samen rond de tafel te zitten (bijvoorbeeld bij fysiek geweld).
  • Er is een rechterlijke uitspraak nodig (bijv. bij beslaglegging).

Mediation

Artikel

De ritmische beweging van Dynamische Oordeelsvorming - Elk conflict start met een gevoel

Tijdschrift voor Conflicthantering December 2017
In veel modellen rond oordeels- en besluitvormingsprocessen wordt vaak logisch en rationeel gewerkt terwijl het er in de praktijk vaak chaotischer aan toe gaat. Het model Dynamische Oordeelsvorming onderscheidt zich door een andere logica: de logica van ritme, gevoel en polariteit.

Lees het hele artikel

School voor Mediation

Basisopleiding Mediation voor professionals

De 9-daagse Basisopleiding Mediation voor professionals is bedoeld voor een brede doelgroep. Deze opleiding stelt je in staat om na het afleggen en behalen van de kennistoets en daarna het assessment, aan de slag te gaan als MfN‑register­mediator, óf de mediationvaardigheden te gebruiken in jouw dagelijkse praktijk.
Als docent ben ik verbonden aan de School voor Mediation - Basisopleiding Mediation en geef daarnaast Trainingen en Workshops.

Leren door ervaren

Masterclass School voor Mediation

Conflicten op de werkvloer, van arbeidsongeschiktheid tot ontslag

Deze masterclass voert je op een interactieve manier mee langs de dynamiek van arbeidsmediations. Veelal start dit met arbeidsongeschiktheid en eindigt het met een exit. Als mediator kom je daarbij een veelheid aan juridische voetangels en klemmen tegen. Wellicht is er al sprake van stopzetten van het loon? Wat komt daarbij kijken? Arbo-arts adviseert mediation, maar zitten de juiste spelers aan tafel? Inzetbaarheid en passend werk? Advocaten worden in stelling gebracht? Kortom: wat is jouw rol en hoe ga je daar mee om.

Lees verder en meld je aan
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten